הלוואה בקבוק מיץ ענבים לא מלא – האם יש חשש להלוואה בריבית

שאלה:

שלום הרב,
שכן שלי ביקש בשבת מיץ ענבים – אז הבאתי לו בקבוק כמעט מלא פחות חצי כוס. אם הוא יחזיר לי בקבוק מלא לחלוטין האם יש כאן עבירה מצדי? שהרי הבאתי לו את זה בשבת לצורך מצווה ולא הלוויתי לו.
האם קיימת כאן הבעייה הבאה: אם אני אקבל פחות אז הצד השני עובר על גזל, אבל אם אני מקבל יותר אני עובר בהלוואה בריבית?
האם יש הבדל בין שבת ליום חול במקרה זה?
בברכה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר להלוות בשבת חפצים. ואף מקח וממכר לצורך מצווה מותר.

הלוואת בקבוק מיץ ענבים אין בזה איסור סאה בסאה, כיון שיצא השער.

אם מחזיר בקבוק שלם, התוספת הוא דבר שיתכן ומקפידים עליו, ולכן קיים איסור ריבית, לכן יש להפחית חצי כוס לפני שפורע בקבוק אחר. אם משיב מעט יותר או מעט פחות בצורה שלא מקפידים, אין איסור ריבית ולא איסור גזל.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. באם המקבל אינו מקפיד על התוספת האם לא קיים בכך איסור ריבית?
    ואם המקבל מתבייש לבקש מהמחזיר שישאיר לעצמו חצי כוס, מה הפתרון?