אלו מציאות שלו ואלו מציאות חייב להכריז

שאלה:

שלום רב האם יש כלל במציאת אבידה מתי צריך לחכות עד אליהו הנביא ומתי אפשר להישתמש? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

המשנה הראשונה של פרק 'אלו מציאות' פותחת מהו הכלל במציאה – אם אין סימן על גבי המציאה, הרי המציאה של מוצאו, ויכול להשתמש בה לעצמו. ואם יש סימן על גבי המציאה, חל בו חובת השבה, ואם לא הצליח לאתר את הבעלים, יש להמתין עד שיבוא אליהו.

מה נקרא סימן – אם כתוב שם על החפץ או חריתה או צורה שניתן לאפיין מהחפץ שאלו בעליה. או שהניחו הבעלים במקום שמור קצת, ובעלי החפץ יכולים להביא ראיה שהניחו במקום פלוני, דברים אלו נקראים סימן וחייב המוצא להכריז עליהם.

בהצלחה.