כתיבה שאינה מתקיימת בשבת

שאלה:

שלום לרבנים רציתי לדעת כמה זמן בר קיומא נחשב לענין כתיבה כגון אם נמחק אחר 24 שעות קרי קימא? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה יש מבוכה קצת בפוסקים: בשער הציון סי' שג ס"ק סח הבין בלשון הרמב"ם פרק ט הל' יג שאם הכתב מתקיים בשבת הוא בכלל מלאכה המתקיימת, אולם בשו"ת מנחת שלמה סי' צא ס"ק יא הביא ראיות שגם כתב שמחזיק כמה ימים אינו בכלל כתיבה המתקיימת, ולא ברור אם כן כמה זמן צריך. וראה ביאור הלכה סי' שמ סעי' ד בשם הרשב"א שהוא כשיעור הזמן שהמוכר בחנות מחזיק את הקפותיו. בשו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' יג חשש לדעה שכבר ביום אחד היא כתיבה המתקיימת.

יש שכתבו שכתיבה המתקיימת כל זמן שצריך לה אסורה מהתורה, אפילו הוא זמן מועט, ראה שבט הלוי ח"ז סי' לז, ונפקא מינה לגבי כתיבה במחשב באופנים רבים!

יש לזכור כמובן שגם כתיבה שאינה מתקיימת אסורה מדרבנן, ראה שו"ע סי' שמ סעי' ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לפי הגדרת שער הציון לכאורה עם כתבת חמש דקות לפני צאת שבת והכתיבה מתקימת חמש דקות אז עברתי על דאוריתא בעצם הכול תלוי מתי כתבתי וכמה מתקיים? תודה רבה