תיווך דירה לבן עבור אמו והאם טוענת שהגיעה ממקום אחר

שאלה

מתווכת דירות, שפנה אליה אדם שמחפש דירה לצורך אמו, והציעה לו דירה, ותיאמה לו פגישה בדירה עם בעלת הדירה, וכשדיברה עם בעלי הדירה הודיעה להם שהיא לוקחת חצי אחוד מהמוכר, המתווכת עצמה לא יכלה להגיע, אבל אותו אדם הלך לראות הדירה באותו הזמן שתיאמה לו, ולא חזר אל המתווכת. לאחר מכן נודע לה שמכרו את הדירה, וכשביררה אצל בעלי הדירה, אמרו לה שאמו של אותו אדם קנתה את הדירה, וכששאלה אותם מדוע אין משלמים לה תיווך, אמרו לה שהאמא אמרה שהגיעה דרך ישא ברכה, השאלה האם המוכרים חייבים תיווך וכן האם או הבן.

תשובה

צריך לתבוע את הקונה לדין תורה, אמנם את הבן אי אפשר לתבוע מאחר ולמעשה הוא לא קנה את הדירה ולא עשה שום עיסקא, אבל את האמא אפשר לתבוע אף שהמתווכת לא דיברה אתה מעולם, מכל מקום יכולה לתבוע אותה שקנתה דירה שהגיעה אליה על ידה, ואם הבן היה שליח של האמא נמצא שאכן התעסקה עמה, וגם אם הוא לא היה שליח של האמא אלא מעצמו בא, מ"מ מאחר ובירר על דירה לצרכה, ולאחמ"כ התקיימה העסקה יכול לתבוע את האמא, ובבית דין יבררו טענותיהם. ולגבי מוכרי הדירה, דינם תלוי בדין הלוקחים, שאם יפסקו שהאמא הגיעה דרך המתווכת אף הם יצטרכו לשלם, ואם לאו, אלא הגיעו מעצמם ובלעדיה אין חיבים לשלם, ואפשר לתבוע אותם או בפני עצמם או באותה התביעה שכלפי האמא שקנתה.

הרבנים המשיבים: הרב שרגא רוזנטל והרב אליהו יפה