ספק האם שילמה על חלק מפרסומים בעיתון

שאלה

אשה פרסמה בעיתון מודעות בתשלום, והסדר היה שאחר כל פרסום היו שולחים לה הודעה על סך חיוב התשלום, אלא שלא בכל פעם ממש שלחו לה הודעות ואף היא היתה רושמת אצלה מידי פעם את החובות ואת פרעונם לאחר מכן. לאחר כמה שנים כשעברה על ניירותיה מצאה שיש כמה פרסומים שלא רשום אצלה ששילמה, ולכאו' נראה לה מזה שלא שילמה, אבל מ"מ זוכרת בבירור שהיו פרסומים ששילמה אף שלא רשום אצלה, כעת בעלי העיתון התחלפו, האם היא חייבת לשלם משהו לבעלי העיתון הראשון, והאם היא צריכה להודיע ולשאול את בעלי העיתון הקודמים.

תשובה

אם אינה זוכרת בבירור שיש דברים שלא שילמה, מעיקר הדין אינה חייבת לשלם כלום, ואף לא להודיע לבעלי העיתון על כך, לפי שהיא שמא, ואין תביעה ולא ברי של תובע, אלא שמכל מקום לצאת ידי שמים יתכן שחייבת, משום ששזה איני יודע אם פרעתיך, שודאי התחייבה לשלם ויש לה ספק האם פרעה, ובאיני יודע אם פרעתיך חייב לצאת ידי שמים גם בלא תביעה, כמבואר בשו"ע סי' עה ס"י, אכן יש דעות שבלא תביעה אין חיוב גם לי"ש בספק, כמבו' בט"ז שם, ועוד, שלא ברור שזה איני יודע אם פרעתיך, לפי שודאי שילמה והספק האם שילמה על הכל או לא, ודומה לט"ז שם סעיף כה, ועל כן ראוי שתדבר עם בעלי העיתון ותספר להם שיש לה ספק על פרסומים שפירסמה אצלם האם שילמה ע"כ ומבקשת את מחילתם, ואולי אף להציע סכום סמלי כדי לפייסם שימחלו.

הרבנים המשיבים: הרב שרגא רוזנטל והרב אליהו יפה