חשש טעות בחשבון האם צריך להודיע

שאלה

מפרסמת מודעות בעיתון, שמשלמת לעיתון בסוף כל חודש, חודש אחד שילמה יותר, וסיכמה עם מנהל הכספים בעיתון שההפרש ישאר לחודש הבא, בחודש לאחר מכן פרסמה הרבה בעיתון, ומנהל הכספים שלח לה חשבונית תשלום בקיזוז ההפרש מהחודש הקודם, והיה נראה לה שהסכום פחות בהרבה ממה שצריכה לשלם, ושאלה אותו האם בטוח שהחשבון נכון, ושאלה מדוע היא שואלת, והשיבה שסתם שאלה ואם הוא בטוח שזה הסכום זה בסדר, והשיב שזה הסכום, לאחר תקופה היא שואלת האם מוטל עליה לעבור ולבדוק את כל המודעות שפרסמה ולערוך חשבון לראות האם היתה שם טעות ולהודיע להם, או שאינה צריכה לעשות זאת.

תשובה

אם היא יודעת שהיתה טעות, עליה מוטל לפנות אליהם ולהודיע להם שיש להם טעות והיא חייבת להם, וגם יש בזה משום השבת אבידה, ואין כאן מחילה מאחר ואין יודעים שהיתה טעות, אבל אם אינה יודעת שהיא חייבת אלא יתכן שהיא חייבת, מעיקר הדין אינה חייבת לבדוק, אולם לצאת ידי שמים יש לה לבדוק ולהודיע, ואם לא תהא לה ידיעה ברורה אלא ספק, אינה צריכה להודיע להם ולא לשלם, שהרי היא שמא ובלא תביעה אינה חייבת.

הרבנים המשיבים: הרב שרגא רוזנטל והרב אליהו יפה