היתר עסקה אחר ההלוואה

שאלה:

לקחתי הלוואה עבור חבר מבנק לאומי. בגלל חוסר תקציבי מצידו סיכמנו בינינו שאני אשלם את מלא התשלום לבנק והוא ישלם לי רק חלק, ואחר תקופת ההלוואה ימשיך לשלם לי את היתרה שלא שילם לי. לא עשינו היתר עיסקא בינינו. האם אפשר לעשות היתר עיסקא באמצע התקופה שתחול על כל ההלוואה? אציין שאיני מבקש רבית עבור הכסף שהתעכב אצלו אלא רק שאקבל ממנו את מה ששילמתי לבנק.

תשובה:

שלום וברכה,

ניתן לחדש את ההלוואה בקניין [ראה נימוקים], ולעשות היתר עסקה שמכאן והילך ישלם ריבית. אמנם לא יוכל לגבות ריבית רטרואקטיבית, אבל יכולים להתנות בהיתר עסקה שמכאן והילך ישלם ריבית גבוהה שתכסה את הריבית ששילם עבורו בעבר. הפוסקים המליצו שלא לחשב כמה ריבית היה בעבר ואז להוסיף לעתיד, שנראה כמשלם ריבית עבור ההלוואה הראשונה. אלא יחייב את חברו בריבית בצורה שבערך תכסה את העבר.

בהצלחה.

מקורות:

לחדש את ההלוואה פירושו שיתנו שמזכה לו קרקע בשווי ההלוואה, ואז יש כאן פירעון חוב, ושולמה ההלוואה. ואז מלווה לו חזרה את הקרקע שקיבל, והפירעון יהיה במעות, ויוכל לעשות עתה היתר עסקה על ההלוואה השנייה. אך כל זה צריך שיעשה בקניין סודר, ולא מועיל אמירה בפיו.