קטן שטבל כלים – האם טובלים שוב בברכה?

שאלה:

לאחר שילד בן 11 הלך להטביל כלים לבדו. האם אביו צריך לחזור ולהטביל את הכלים בברכה?

תשובה:

שלום וברכה

קטן אינו נאמן על טבילת כלים. ומכל מקום נראה שאינו טובל בברכה, מחמת הספק.

מקורות:

על חיוב הטבילה, ראה שו”ע סי’ קכ סעי’ יד. לגבי כלי זכוכית שחיוב טבילתם מדרבנן נחלקו בזה הפוסקים, ראה חכמת אדם כלל עד סעי’ טז שמחמיר  אא”כ יש בזה צורך שבת, וכן החמיר בפמ”ג סי’ תנא ס”ק ו, אולם בהגה’ רעק”ע על השו”ע סי’ קכ מיקל בזה.

ומה שכתבנו שאינו מברך הוא משני טעמים: א. כיון שהברכה היא רק מדרבנן, א"כ כשם שעל חיוב טבילה דרבנן נסתפקו האחרונים אם חייב לטבול, כל שכן לענין הברכה שהיא מדרבנן שאינו מברך. שנית הרי בסי' סז באו"ח דנו הפרי מגדים ועוד, שאף שיש חזקת חיוב, אינו חוזר על הברכות אלא כשיש ספק גם על הק"ש ומטעם שנתבאר שם, הרי שגם כשיש חזקת חייב אמירינן ספק ברכות להקל, וה"ה כאן.