פגם בציפורן – חציצה / להקנות כלי לגוי כדי להפטר מטבילה

שאלה:

לפי הרב עובדיה זצ"ל:
1. אישה שיש לה לבן בציפורניים מפאת חוסר סידן וגם פטרת. לדבריה, בקושי ניתן להסיר זאת אלא רק ע"י בעלת מקצוע. כמו כן, גם אם בעלת המקצוע תצליח להסיר זאת הדבר חוזר על עצמו… האם זה מהווה חציצה בטבילה?
3. כאשר אני נותן לגוי כלי במתנה ואז משאילו בכדי להפטר מצורך של הטבילה (כלי חשמלי למשל) , האם אני צריך להחזירו לגוי מתישהו שוב? למה לא זה רק מושאל לי…?

תשובה:

שלום וברכה

  1. זו אינה חציצה זה חלק מהציפורן עצמה, וזה לא עומד להסרה לדעתי. אם זה דבר שהיא מקפידה ללכת להסיר מפעם לפעם, יש להסיר.
  2. אין הלכה שמחייבת אותך להחזיר את החפץ המושאל, שהרי הגוי מסכים לכך שתמשיך עדיין להשתמש בו, אלא שלגבי עצם העצה הזו שאכן כדבריך היתה מוסכמת על הגר"ע יוסף משום שהיא מוזכרת בפשיטות בבית יוסף בסי' ק"כ, מכל מקום יש להזהר מהערמה, כלומר שאכן הכלי יהיה קנוי בלב שלם לגוי, והגוי יבין זאת, ולא לעשות משהו שאינו רציני ואינו בר תוקף. משום כך סייגו זאת הפוסקים בכך שההשאלה תהיה לזמן מוגבל, זה מראה על רצינות, וראה בענין זה ט”ז יו”ד סי’ קכ ס”ק יח. על עיקר דין זה ראה הגהות רבי עקיבא איגר שם סעי’ א ודרכי תשובה שם אות קיב. שאכן הסתייגו מהדבר הזה. וראה יביע אומר ח"ז יו"ד סי' ט.