נזק לרכב שחנה לא כדין

שאלה:

מה הזין לגבי רכב שחונה לא חוקי וחוסם את הדרך.

במידה ואני אסע עם הרכב שלי אני אשפשף אותו קצת.

האם זה מותר?
מה הדין אם פגעתי בו בשוגג?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הרכב שחונה מפריע למעבר – שלא ניתן לעבור בשופי אלא אם כן משפשף את הרכב החונה, מותר לעבור למרות שמזיק את הרכב. ואם ניתן לעבור בקלות, חייבים על נזק השפשוף  אפילו אם היה זאת בשוגג, כדין מזיק בשוגג שחייב.

בהצלחה.

מקורות:

גמרא ב"ק כח ע"א ושו"ע חושן משפט סימן תיב סעיף ב – מילא את החצר חברו בחביות ואין בעל החצר יכול לעבור, מותר לבעל החצר לעבור ולשבור את החביות, כדי לפנות דרך לעבור. וכתבו התוספות שאינו חייב לטרוח להעלות את החביות אחת על גבי חברתה, אלא יכול לשוברם ולעבור. ולכן אם חניית הרכב מקשה את המעבר, מותר לעבור למרות שמזיק, ולא אומרים שייסע בזהירות ולאט, וכן לא מחייבים אותו לעקיף את הדרך. אבל אם יכול לעבור בלי להזיק, חייב על נזקי הרכב, למרות שחנה שלא כנהוג.