תרומה להכנסת כלה

שאלה:

בס"ד
בערב שבת הגיע מתרים ממרכז הארץ לבית הכנסת. נתנו לו את רשות הדיבור והוא התרים, לפני ערבית של שבת, להכנסת כלה. הוא התעקש שאנשים יגידו כמה הם תורמים. תרמו מספר אנשים, ללא ציון שמם, המתרים ביקש מהגבאי שידאג לאסוף את הכספים ויעביר אליו בדואר.
חלק מהתורמים התרעמו שזה נעשה בחטף וביקשו לחזור בהם מהתרומה.
האם זה אפשרי מאחר והמתרים דאג להגיד " מי תורם מי מצטרף ואנשים זרקו סכומים מבלי להזדהות".
ב. האם ניתן לייעד את הסכום שנתרם להכנסת כלה לאירגון מוכר יותר?

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן ענין של נדרי צדקה, אדם בר דעת שתורם, לא יכול לבטל את הנדר בטענה שזה נעשה בחטף… שמעת התחייבת, יש כאן ענין של נדר. כמובן, אם יתברר שמדובר בנוכל וכדומה הכל בטל ונחשב נדר בטעות, אבל כל עוד לא ידוע כך, אין סיבה שלא לפרוע את הנדר.

בהצלחה.