שניים שהזיקו לאחד ובהצטרפות שניהם הוזל דמי התיקון

שאלה:

שברתי זכוכית ויטרינה בבית חברי וזגג אמר שעלות התיקון הוא 100 ש"ח. בנתיים, עד שחברי תיקן חבר אחר שבר לו עוד את הזגוגית השניה וזגג אמר לו שיקח על שתיהם ביחד 150 במקום 200. איך נשלם? כל אחד מאה? וא"ת ששנינו ביחד נשלם רק 150 איך נתחלק בתשלום, כל אחד שבעים וחמש או הראשון מאה והשני חמישים?

תשובה:

שלום וברכה,

נראה שכל אחד חייב לשלם מאה, והניזק יכול לתקן במאה חמישים ולהרוויח לכיסו חמישים ש"ח.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו האחרונים שמזיק שהוזל התיקון בין שעת הנזק עד שעת התיקון, האם חייב לשלם לפי שעת הנזק או לפי שעת התיקון, והמחנ"א (נז"מ פ"א) הוכיח שחייב לשלם כשעת הנזק. ונראה שכאן לכו"ע יצטרך לשלם כשעת הנזק כיון שלא הוזל התיקון, אלא שהניזק יכול לתקן בזול בהצטרפות שתי המקרים, ולכן המזיק הראשון שהתחייב מאה חובתו עומדת על מאה. וגם המזיק השני לא אומרים שהזיק דבר שעלותו חמישים, כיון שההנחה לא ניתנה למזיק אלא ניתנת לניזק שמצליח לתקן בזול בגלל הנזק הקודם. ודינו שווה למזיק מצרכים לבעל מכולת שחייב לשלם לפי המחיר בשוק ולא לפי המחיר שקנה הבעל מכולת, כיון שהמחיר נקבע לפי איך שנקנה לקונים, ולא לסיטונאים.