לפרוע חובות מכספי צדקה

שאלה:

הריני חייבת לאדם פרטי סכום של 4.200 ש"ח אין באפשרותי לשלם כעת את כל הסכום, כרגע יש לי 400 ש"ח מצדקה של בני אלי, כאשר אני צריכה לחלק אותו בין מתנה לאירוע בר המצווה של אחותי, לבין בגד, והחוב שאני חייבת וגם רציתי לתת צדקה מכסף זה אשמח לקבל תשובה כיצד לחלק את הכסף הזה

תשובה:

שלום וברכה,

לדעת החזו"א והאולם המשפט אין הלווה חייב לפרוע חובות מכספי צדקה. ולכן את יכולה להשתמש בכספי הצדקה לצורכך האישי – לקניית בגד או למתנה עבור אירוע של אחותך. ואינך חייבת לפרוע חוב עתה עם כספי הצדקה

בהצלחה ואושר ועושר רב.

מקורות:

בשו"ע יו"ד סימן רנג סעיף יב נפסק שמעות שקיבל מן הצדקה אינם משועבדים לבעל חוב. ולכן אינם יכולים להפרע ממעות שקיבל מהצדקה. וכתב הנתיבות סימן פו חידושים ס"ק א בשם התומים שהמעות לא משועבדים אבל הבע"ח עצמו חייב לפרוע מהמעות צדקה.ונפק"מ שאין שעדר"נ על מעות אלו. אמנם החזו"א ב"ק סימן טו ס"ק יט וכן נראה מדברי האולם המשפט סימן צז סעיף טו שסוברים שאין חיוב על הלווה לפרוע ממעות אלו, ויכול לקחתם לצורכי אשתו ובניו. עכ"ד. ולכן יכול הלווה לומר קי"ל כחזו"א והאולם המשפט ואינו חייב לפרוע לבע"ח מכספי צדקה.