ההבדל בין מתעסק, שוגג ולדבר שאינו מתכוון

שאלה:

שלום לרב/נים.
רציתי לדעת בבקשה מה ההבדל בין :
א. מתעסק לשוגג?
ב. מתעסק לדבר שאינו מתכוון ?
ג. שוגג לדבר שאינו מתכוון ?
ואם אפשר גם מקורות לעיון בבקשה .

תודה ויום טוב.

תשובה:

שלום וברכה

המתעסק כלל אינו מתכוין לפעולה, למשל נשען על הקיר והיה שם מפסק החשמל וכבה… או מרים לפת מהאדמה מתוך מחשבה שזה תלוש ונמצא שהיה מחובר… שוגג מתכוין לפעולה הזו וגם לתוצאותיה, אלא שהוא סבור שהיא מותרת או שאינו זוכר שהיום שבת. דבר שאינו מתכוין, הוא אדם שעושה פעולה מסוימת ומתכוין לתוצאה אחת ולא לשניה. למשל, הוא חותך ראש של תרנגול ואינו מתכוין שימות, כמובן זה מקרה של פסיק רישא, אבל יכול להיות גם בלי פסיק רישא, או מתכוין לצחצח שיניים ואינו מתכוין להוצאת דם.

כדאי ללמוד את פרקי המבוא לספר שמירת שבת כהלכתה במהדורה החדשה, למיטב זכרוני עקרונות אלו ועוד אחרים מבוארים שם על מקורותיהם בטוב טעם ודעת.