עבירת בנייה שהתגלתה אחר קניית הדירה

שאלה:

שלום וברכה,
אדם מכר דירה על מנת לקנות דירה אחרת במקומה. הקונה בדק את הדירה עם עורך דינו, ומצאה מתאימה לו מבחינה משפטית וכו' וכבר שישלם שני תשלומים בסך כ400,000 ש"ח. עכשיו, חודש לפני שצריך המוכר לשם תשלום אחרון לדירה שקנה הוא עצמו, וחודש איחור מזמן התשלום השלישי, מצא הקונה הנ"ל הערה בעירייה שאומרת שהקבלן שבנה את הדירה ביצע עבירות של חלוקה של כדין. הדירה אמנם נחשבת מפוצלת לכל דבר וענין, מבחינת תשלומים בעירייה ומבחינת קבלת משכנתא, אבל יש הערה שכביכול לא טופלה שנעשתה שם עבירה. האם זו עילה בסיטואציה כזו לבטל את העיסקה בלי לשלם את קנס הביטול, אחר שכבר חרג בזמן והמוכר עומד בלחץ גדול לשלם את דירתו שלו?

תשובה:

שלום וברכה,

יש לשמוע את הצדדים, ולראות באיזה מום מדובר.

יש לבדוק את עבירת הבנייה, האם העבירה מעכבת ברישום בטאבו, או מעכב לקבל משכנתא, ובזה נחשב למום במקח. או שהעבירה מחייבת קנס בלבד, שאת הקנס יוכל המוכר לסלק, ואין כאן מום בגוף המקח. [לרוב ניתן לסלק את העבירה בתשלום קנס, וזכותו של הלוקח לעכב את התשלום של הקנייה לצורך תשלום הקנס].

בהצלחה.