חיתוך תוית מבגד בשבת / הטמנה בין השמשות

שאלה:

לפי הספרדים
1. האם מותר לחתוך במספריים טיקט של בגד חדש בשבת?
2. לפי המשנה למה בבין השמשות לא מטבילין את הכלים אבל כן מותר לערב ולטמון את החמין?
3. האם אישה שהתפללה באונס בישיבה, צריכה לשוב ולהתפלל תשלומין בתורת נדבה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אם התוית תפורה לבגד אסור להסירה בשבת, אם היא מחוברת בחוט פלסטיק מותר להסיר, ואם נוח יותר במספריים מותר, כדין כלי שמלאכתו לאיסור לצורך גופו, כשאין לו כלי שמלאכתו להיתר לצורך הזה, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק טו סעי' פה.
  2. בברטנורא סוף פרק ב בשבת מבאר זאת יפה, שטבילת כלי יש בה איסר מתקן שהוא שבות גמור, אבל עירובי חצרות הוא חומרא בעלמא והטמנה בבין השמשות אין בה חשש כל כך, כיון שעיקר החשש הוא שמא ימצא קדרתו צוננת וירתיחנה וזה לא מצוי בזמן קצר זה של בין השמשות לכן לא גזרו. כמובן בדבר שאינו מוסיף הבל.
  3. אין הבדל בין איש לאשה לענין זה, בעיקר לבני אשכנז שנהגו שאשה חייבת בשחרית ומנחה כמו האיש, ראה משנה ברורה סי' קו. לספרדים אם אינה מקפידה תמיד על תפילה זו, יש להקל.