האם אמירת כל נדרי מועילה להתרת נדרים?

שאלה:

אני יודעת שאם קוראים תפילה מסוימת ביום כיפור, הנדרים שלי מותרים.
איך קוראים לתפילה? האם אני זקוקה להודות בנדר בפני בן אדם?

תשובה:

שלום וברכה

את מתכוונת כנראה לתפילת "כל נדרי" הנאמרת בפתיחת יום הכיפורים בכל בתי הכנסת, אבל הקביעה שלך אינה מדוייקת.

התרת נדרים בעיקרה אינה איזה שהוא טקס של אמירה כל שהיא המבטלת את הנדרים, אלא זו החלטה של בית הדין בהתאם לנסיבות תוך מציאת נימוק מתאים.

בית דין כאן אינו צריך להיות פורמלי וכל שלושה תלמידי חכמים שמבינים ענין נדרים כשרים לכך.

לכן, יש לפרט את הנדר בפני אחד משלושת המתירים, למצוא לו נימוק מתאים ואז מתירים אותו באופן ספציפי.

תפילת כל נדרי מועילה רק לנדרים שנשכחו מהאדם.

קטע נוסף שיש בתפילת כל נדרי, והוא בעצם הכרזה שכל הנדרים שאדור מכאן ולהבא לא יהיו בעלי תוקף, אבל גם אמירה זו מועילה רק לנדרים שאדם אינו זוכר בשעה שנדר אותם את אותה אמירה, ומדברי חכמים גם באופן שאינו זוכר עדיין הוא צריך התרה.

לכן למעשה לא ניתן לסמוך על אמירת כל נדרי ויש לעשות התרה פרטנית בפני שלושה אנשים כנ"ל. תנסי לברר אצל רב בית הכנסת באיזור מגורייך כיצד זה מתבצע.

בהצלחה.