קנו זכות בקרקע לדירה ולא עמדו בהבטחה על זמן הבניה האם זכותם לדרוש פיצוי

לכבוד הרב, שלום וברכה.

רכשתי בפרוייקט רכישה זכות לדירה, ממשקיעים שקנו בעצמם ומכרו לי.  ובמודעת הפרסום היה כתוב "370 אלף לרכישת הקרקע +400 אלף לבניה. עליה לקרקע אחרי פסח" וזה היה בשנת 2014 ומאז התייקר השוק ועדיין שום דבר לא זז אז הגענו להחלטה לבטל את העסקה בס"ד.

שאלתי היא האם לפי דעת תורה מגיע לי פיצוי כספי על כל הערך שלכאורה הובטח, והיום שווה הרבה יותר.?

תודה רבה.

תשובה:

אין המוכר חייב לשלם פיצוי. שאינה התחייבות של המוכר אלא סוג של הערכה ואולי פחות מכך. ואינה התחייבות לתשלום על איחור. התחייבות על איחור בבניה נעשה בחוזה ולא על ידי מודעה של פרסומת. [1]

ולגבי שווי השוק של הזכות בניה אם בטלתם את הרכישה דהיינו שהיה מקח טעות ומעולם לא קניתם זכות אין לכם בעלות על עלית ערך הזכות בניה.

[1] הרי זה דומה לאסמכתא וכסימן רז' סעיף ח' מעשה באשה ששלחה שליח לקנות לה קרקע משמעון שהיה קרובה, ואמר שמעון המוכר לראובן השליח: אם יהיו לי מעות תחזיר לי פלונית קרובתי קרקע זו, והשיב ראובן ואמר לו: אתה ופלונית קרובים כמו אחים, כלומר הדבר קרוב שהיא תחזיר לך ואינה מקפדת על כך, ובא מעשה לפני חכמים ואמרו: זה השליח לא קנה כלום שהרי לא סמכה דעתו של קרוב זה על דברי השליח מפני שלא השיבו תשובה גמורה  ונמצא שלא גמר והקנה.

אף הקונה זכות לדירה יודע שאין בכוח המוכר להתחיל לבנות בזמן שירצה אלא תלוי בהרבה גורמים.

הרבנים המשיבים : גבריאל לומברד אשר דזימיטרובסקי אברהם בוטרמן