כהן יחידי בן י"ג שנה שלא ידוע אם הביא ב' שערות

שאלה:

שלום. כהן קטן שהגיע למצוות והינו כהן יחיד בתפילה האם יעלה לברכת כהנים?
אם אפשר מקורות בבקשה.

תשובה:

שלום וברכה

כיון שנעשה בן י"ג שנה ויש לו חזקה דרבא שהביא ב' שערות הוא עולה לדוכן אפילו יחידי.

כמובן יש את הדין הרגיל שעולה באקראי ולא בקביעות עד שיתמלא זקנו.

מקורות:

לכאורה היא מחלוקת בין האחרונים: המגן אברהם סי' קכח ס"ק מו חשש שכאשר ילד עולה לדוכן זו ברכה לבטלה, ולפי זה יש לחשוש ולא להניח לו לעלות יחידי על סמך החזקה הנ"ל, אבל האליה רבה ס"ק נח תמה מאוד על המגן אברהם, שהרי קטן מברך על כל המצוות עוד לפני שנעשה בר מצוה, וגם לאחר מכן, ובמה שונה הדבר בברכה זו, והחיי אדם כלל לב פסק כדברי האליה רבה והובא להלכה במשנה ברורה בס"ק קכא, וכן נהגו.

לגבי מה שעולה רק באקראי, ראה מנחת יצחק ח"ו סי' טו שהביא נדון באחרונים אם מועילה על זה מחילת הציבור. ומכל מקום במציאות בת זמנינו נראה שתמיד כמעט זה נחשב באקראי, אין בית כנסת עם מתפללים ממש קבועים.