מוקצה מחמת גופו – ספל במצב מצוין שזרוק ברחוב

שאלה:

צהריים טובים כבוד הרב, תודה רבה על כל העזרה!
א' – מה שקראתי לגבי מוקצה מחמת גופו
"כל דבר שאינו כלי ואינו עומד לשימושו של האדם הרי הוא מוקצה"
מה שנכתב "אינו עומד לשימושו של האדם"
אפשר גם לכתוב "אינו מוכן לשימושו של האדם?" זה אותו דבר?
ב' – אם יש ספל זכוכית משומש אך במצב מצוין זרוק ברחוב, האם הוא מוקצה מחמת גופו? אם כן, למה? הרי זה כלי והוא מוכן לשימוש האדם.
כי ההכנה צריכה להיעשות לפני שבת על ידי האדם שרוצה להשתמש בדבר?

דרך אגב, מה שאמרת לי שבינתיים לא לקרוא הערות, באמת מועיל.
תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום וברכה

כלי טוב גם אם הוא זרוק ברחוב הוא אינו מוקצה. יש דברים מסויימים שהגדרתם תלויה בדעת בני אדם כמו חתיכות בד קטנות שעניים משתמשים בהם לטלאי ועשירים זורקים, שבזה הבעלים מגדיר את החפץ אם הוא כלי הוא זבל, אבל לא בכלי ממש.

ראה משנה ברורה סי' שח סעי' נב.

ערב טוב ומבורך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה רבה כבוד הרב!
    מחילה מכבוד הרב רק רוצה לוודא כדי שלא יהיה לי ספק קטן. מה שכבוד הרב כתב: "שבזה הבעלים מגדיר את החפץ אם הוא כלי הוא זבל, אבל לא בכלי ממש."
    כבוד הרב התכוון לכתוב "אם הוא כלי או זבל?"
    ב' – האם הדוגמה שאתן זו דוגמה נוספת לדברים מסויימים שהגדרתם תלויה בדעת בני אדם: אבן בגינה שלי (אם היתה לי גינה), שאני לפני שבת לוקח אותה ומייעד אותה לשימוש בשבת וביום חול שתהיה מחזיק לדלת בחדר שלי?
    תודה רבה כבוד הרב

  2. 1. כמובן. זו היתה טעות הקלדה מחמת מהירות…
    2. לגבי ייחוד מוקצה לשימוש באופן המותר חילקו הפוסקים בין דבר שדרך העולם לייחדו לשימוש זה , שבזה נחלקו אם די לייחדו לשימוש שבת אחת או שצריך לייחדו לכך לעולם, ולהלכה הקיל בזה המשנה ברורה, לבין כלי שאין דרך לייחדו לשימוש זה שודאי לא מועיל אלא אם כן ייחדו לעולם. בענין זה ראה במשנה ברורה סי’ שח בסעיף כב. לגבי דבר שאנשים כלל לא נוהגים לייחדו לעולם לשימוש אחר מזה המיועד לו לכתחילה, נחלקו הדעות האם מועיל לו ייחוד לעולם וכנ”ל, שאפילו ייחוד לעולם לא יועיל כיון שאין דרך העולם לעשות זאת, וכך הוא במטבע שאף אדם לא יבטלו משימושו הרגיל כדי שישמש כסימניה. המשנה ברורה בסי’ שג ס”ק עד הקיל בזה ולדעתו אם מייחדו כסימניה לעולם זה מועיל, אולם החזון איש בסי’ מב ס”ק יג מחמיר, ולדעתו אין אפשרות לבטל דין מוקצה ממטבע.