מוכר שחוזר מהמכירה אחרי שהמתווך טרח להביא קונה

שאלה:

לפני 3 שנים בעלי קרקע חתמו לי על הסכם תווך לבית עם חריגות בניה. אולם לא יידעו אותי על הבעייתיות בבית וכי במשך 6 שנים היו ניסיונות למכור את הבית באמצעות מתווכים אחרים ללא הצלחה. כעת לאחר אלפי שקלים שהשקעתי בדוח שמאות. בנסיעות. בטלפונים. בפרסום. במומ עם עשרות אנשים. משנמצא קונה הם לפתע מעוניינים להשכיר את הנכס מבלי לשתף אותי בשיקוליהם. מה הדין? מדובר באדם ירא שמיים שהיחסים בינינו היו טובים

תשובה:

שלום וברכה,

מוכר ששלח מתווך שימכור לו דירה, ואחר שמצא המתווך קונה פוטנציאליי חוזר בו המוכר ממכירת הדירה, חייב המוכר לשלם את חלקו בתיווך שהתחייב אילו היה העסקה מסתיימת, וכדין שוכר פועלים וחוזר בו אחר שעשו הפעולה שחייב לשלם להם את שכרם. אמנם על התשלום שהקונה היה אמור לשלם פטור המוכר, כיון שלא התחייב לשלם על חלק הקונה אלא על חלקו, ועל חלק הקונה נחשב לאיסור הונאה. וכמבואר בסימן רכח סעיף ד: "היו חמרים מבקשים לקנות תבואה, לא יאמר להם לכו אצל פלוני, והוא יודע שאין לו למכור".

בברכה

מקורות:

ראה ספר תיווך ושידון בהלכה פרק א סעיף לא.