חבר בית כנסת שקנה מקום ועזב – למי שייך המקום

שאלה:

שאלה למעשה: אדם קנה 3 כסאות בבית כנסת לפני כ 15 שנים יותר. לו ולילדיו. על כל כסא שמו שם בהתאם. אחד הילדים התחתן ועבר לעיר אחרת. ביהכ רוצה למכור את הכסא למישהו שמעונין בו וטוען הועד שזו המדיניות לגבי מי שעוזב.
מה הדין? האם כסא בביכ יש בו זכות קנין לקונה אותו כך שהועד כבר לא יכול לקבוע כאמור? יצוין שנילד שהתחתן מגיע מדי חודשיים שלושה להוריו לעשות שבת.
אשמח למקור

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה מצאנו שגובים חובות ממקומות בית הכנסת – דהיינו שבעל המקום הוא נכס פרטי, ולכן ניתן לגבות חוב, וה"ה ניתן למכור לאחרים או להוריש לבניו. אמנם המציאות בימינו שהמקומות אינם רכוש של בעל המקום, אלא מושאל לו לזמן שנצרך אליו, ומשאילים מקומות לחברי הבית כנסת, וכעבור זמן ההשאלה, או שעזבו בעלי המקום הופסק ההשאלה, והמקום חוזר לבית הכנסת.

בהצלחה.

מקורות:

כבר בשו"ת הרשב"א (ח"א תתקלה) מצאנו שחילק בין סוגי הבתי כנסיות, יש מקומות שמוכרים את המקום. ויש מקומות שמשאילים את המקום למתפללים. וכיום יש רק את המצב השני בלבד.