שיעור מחיצה בשירותים לענין דברים שבקדושה / השתדלות ובטחון

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!

1) האם מותר ליטול ידיים בשירותים שיש שם מחיצה? אך המחיצה היא דלת שנמצאת באוויר ויש פתח למטה ופתח למעלה?
2) מה היחס בין בטחון להשתדלות , קראתי מאמר כאן אך אני מחפש מקור. האם יש לכם מקור כתוב שמדבר על כך?

תשובה:

שלום רב

מספיק מחיצה של עשרה טפחים, אולם צריך שהמחיצה תגיע בתוך שלושה טפחים לארץ.

ראה משנה ברורה סי’ פז ס”ק ט, ובתחילת סי’ פג, וזאת על פי דעת רב האי גאון המובא בבית יוסף סי’ פז.

אינני מכיר מישהו שיודע לתת הגדרה מדוייקת כמה השתדלות צריך לעשות, ככלל ידועים דברי הרמב"ן "מה לרופאים בבית יראי ה'" שכפי שהסבירוהו גדולי הדורות ההשתדלות היא לפי מידת האמונה, ככל שהאמונה מוחשית יותר נדרשת לה השתדלות מועטת יותר, בורא העולם אינו מסתתר ממי שכבר גילה אותו… לכן כל אדם לפי מצבו, וההנהגה הכללית היא לנהוג כמנהג בני אדם, לא להשתגע בעוד ועוד עבודה, אבל לעבוד כמספר השעות המקובל, וכן על זה הדרך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. י"א ששירותים של היום דינם כבית הכסא דפרסאי ולא צריך מחיצה כלל ועוד כיון שהשירותים בחדר נפרד יתכן שאי"צ לבדוק שהדלת אינה תלויה יותר מג'