אכילת איגלו משקה קפוא בשבת

שאלה:

האם מותר לאכול איגלו בשבת כאשר נושך את האיגלו בפיו לפני זה ואחרי זה מוצץ את מימיו. ולפעמים האיגלו בהתחלה קפוא לגמרי. [אחרי נשיכתו הברד שנוצר נשאר בשקית ולא ישר יוצא לפיו]

תשובה:

שלום רב

מותר לילדים לאכול איגלו בשבת, אבל צריכים להזהר שלא למחוק ולטשטש אותיות, מבוגר ראוי שימנע אא"כ הוא ממש נוגס ולא מוצץ.

מקורות:

אלו שהחמירו בענין זה בשקית חלב וכדומה שלא לעשות פתח בשבת, טעמם הוא משום שהחלב שוהה בתוכה זמן רב, ובכל פעם משתמשים רק מעט, ונמצא שיש לשקית שימוש של כלי. ובפרט, שמקפידים לעשות פתח נאה כדי שהחלב לא ישפך בצורה בלתי מבוקרת. כמו כן הוסיפו ששקית החלב קשיחה ומשמשת לעיתים ככלי גם לאחר ריקונה. כל הטעמים הללו אינם שייכים בעשיית חור בשקיק איגלו או שלוק, שכן שותים משם מיד את כל התכולה, ולא משמרים את התכולה בתוכה לשימוש אחר. ואף הפתח אינו נאה.

אלא שיש שצידדו להחמיר בכלל שלא לאכול איגלו בשבת משום איסור נולד, ובפרט יש להחמיר שלא למוסס בידים את הקרח כדי שיעשה משקה, וכמו כל ריסוק קרח בשבת, ראה דבריהם בס’ ארחות שבת פרק ד הערה פד, וראה שם שמעיקר הדין אין איסור כלל כשאינו ממסס בידים. ומכל מקום יותר מהודר לנגוס בקרח ולא למצוץ אותו.