עבודות תחזוקה בכבישים וברכבת על ידי גוי בשבת

שאלה:

שלום לרבנים האם מותר לומר לגוים לתקן את הכבישים חשבת שמותר שמצד שכר שבת אפשר בהבלעה ועושה לעצמו אז לכאורה מה בעיה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הנושא אינו רק שכר שבת, בכל אופן בו ניכר שהגוי עושה מלאכה עבור ישראל, וכגון שהוא עושה את המלאכה בביתו של היהודי או שהכל יודעים שהיא מלאכתו, יש איסור לכל הפחות משום מראית העין שנראה כשלוחו, וענין זה נפסק בשו"ע כמה וכמה פעמים, ראה למשל סי' רמד שכמעט כולו עוסק בהלכה זו על פרטיה השונים. ממילא כאן שהכל יודעים שהעבודה הזו היא ממשלתית והיא של ישראל – הדבר אסור באיסור גמור, וסותר סימן שלם בשו"ע…

ערב טוב ומבורך.