בסיס לדבר האסור – שופר בבימת בית הכנסת / קדושת רצועות התפילין

שאלה:

בסד
שלום הרב!
1)אשמח אם תוכלו לשלוח לי את הנוסח של הוידוי של רבנו ניסים שאומר החתן אחרי היהי רצון השני שלפני עקירת רגליו במנחה שלפני החתונה
2) האם יש קדושה גם ברצועות התפילין. האם מותר שכשמניח יהיו הרצועות על הרצפה?
3) אם יש שופר בתוך הבימה האם מותר להזיז את הבימה בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

  1. הוידוי של רבי ניסים גאון בכל המחזורים ליום הכיפורים [אינני מכיר מחזורים ספרדיים, אבל באשכנזיים זה נמצא לאחר תפילה זכה לפני כל נדרי של ערב יום הכיפורים. כמו כן זה נמצא בכל הסידורים נוסח אשכנז בסוף תפילת יום כיפור קטן הנאמרת בערב ראש חודש.
  2. בודאי יש קדושה ברצועות התפילין ויש להקפיד שלא יהיו על הריצפה, דינם ככל תשמישי קדושה, ואם לענין הציציות שהם רק תשמישי מצוה מצינו חומרה גדולה בענין זה, עד שכתבו באחרונים לשונות חריפים על מי שציציותיו נגררות על הארץ [ראה לבוש סי' כא סעי' ד שכתב ע"ז "וטאטאתיה במטאטא השמד" חלילה], כל שכן ברצועות התפילין.
  3. אם השופר במגירה לא נחשבת כל הבימה כבסיס לדבר האסור ומותר לטלטלה, אבל אם הוא נמצא בתוך הבימה עצמה, אזי אם שי שם עוד חפצים של היתר – מותר כדין בסיס לדבר האסור והמותר, ואם אין שם אלא שופר [נדיר] אסור. ראה כאן על הנדון אם דין בסיס לדבר האסור אמור גם באופן שהמוקצה הוא רק כלי שמלאכתו לאיסור.