לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

חמאה שאינה בכשרות מהודרת

שאלה:

האם יש בעיה לאכול חמאה של תנובה שהיא לא בד"ץ

תשובה:

שלום וברכה

בחלב שאינו מהדרין יש שתי חששות: חלב עכו"ם [יש הרבה דיונים לגבי אופן ההשגחה על החלב בשביל לעשותו חלב ישראל, מה יחשב יוצא ונכנס וכו', ובכשרויות המהודרות הענין הזה הרבה יותר מפוקח ומהודר. בענין זה חמאה קל יותר משאר דברים. שכן מעיקר הדין חמאת עכו”ם הוא דבר שתלוי במנהג [שלא כחלב או גבינה], ואם אין מנהג ידוע שלא לאוכלו יש להקל, ראה שו”ע יו”ד סי’ קטו סעי’ ג. אלא שכתב הגר”מ שטרנבוך בספרו ארחות הבית, שמצוי היום שהיצרנים מערבים מעט מרגרינה בחמאה כדי לייצב או כדי לחסוך עלויות, ולכן למעשה יש להמנע, ואין לקנות אלא בכשרות מוסמכת. אבל כאן שזה לא ממש חלב עכו"ם, זה לא חמור כל כך.

אבל יש נושא נוסף והוא הנושא של החליבה בשבת, שבו יש הרבה הקלות בכשרויות שאינן מהודרות ומשום כך נהגו להקפיד על כשרות מהודרת.

שבת שלום.