אמר על נכסי חברו שהינם הפקר

שאלה:

שלום.
לפני 3 שנים נכנסנו לדירת השכרה שהיתה בעבר מושכרת לכמה משפחות. בחצר הדירה מאחור היה מכשיר התעמלות מסיבי שנראה ישן ומקולקל. זה לא הפריע לנו ולא עשינו איתו דבר וכמובן לא ביררנו של מי הוא בגלל איך שהיה נראה, שפשוט השאירו והפקירו אותו. לפני חצי שנה פנה אלי מישהו מהיישוב ושאל אם הוא שלנו והאם אפשר לקחת אותו. עניתי שכן. זה נראה מקולקל ומופקר ואין לנו מה לעשות איתו. הוא לקח אותו. כעת דפק אצלנו בבית אחד השכנים שהיו לנו (שעברו לפני שנה לבית אחר) ואמר שהמכשיר שלו ומה עשינו איתו. סיפרתי לו מה קרה ואמרתי שלא העלתי על דעתי שזה שלהם ושיש לזה דורש, גם בגלל מצבו ובפרט בגלל שזה היה בחצר האחורית שלנו, ולא בחצר שלהם. הוא היה בהלם ולא הבין כיצד הרשיתי לעצמי לתת את זה למישהו אחר. הוא ביקש שאשאל רב. שאלתי היא עם מי הצדק? כמובן שאין בשאלה זו דין תורה, המצריך את שמיעת שני הצדדים שכן אין בינינו מריבה, אלא רצון לשמוע דעת תורה. תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

מצאנו בהלכה מזיק שמזיק בדיבורו – אם על ידי דיבורו הביא נזק לחברו פעמים שנחשב גרמי ופעמים גרמא. במקרה הנ"ל שאמר לאדם זר שיוכל לקחת, נחשב מזיק בדיבור ודינו כגרמי. וגרמי בפשיעה חייב – לכן יש לחייב את השוכר שאמר לאדם הזר שיכול לקחת, מבלי שבירר האם המתקן הוא הפקר.

אמנם יש לשום את העלות של המתקן ישן ומקולקל, ולשלם את שוויו. ואין חובה לשלם מחיר של מתקן כושר חדש או תקין.

בהצלחה.