ברכת על נטילת ידים למי שלא ישן בלילה

שאלה:

נטילת ידיים שחרית, ישנו באוטו שעה בלילה ליד הבית של חבר אז התעוררתי לצאת מהאוטו להתפנות ואז נכנסתי לבית של חבר ליטול ידיים בשביל לברך אשר יצר אחרי שבירכנו אשר יצר הוחלט לחזור הביתה לירושלים ואז בירכנו בירכתי ברכות השחר ללא נטילת ידיים ולא ידעתי מה לעשות אם ליטול ידיים שחרית עכשיו או לא ובסוף שהגעתי לירושלים נטלתי ידיים שחרית בדירה שלי

תשובה:

שלום וברכה

מה שצריך לעשות, הוא ללכת לשירותים שוב לפני תפילת שחרית, ואז ליטול ידים לברך על נטילת ידים ולהתפלל.

מקורות:

ביאור הלכה תחילת סי' ד. הרעיון הוא שיש בעצם מחלוקת בטעם חיוב נטילת ידים בברכה בבוקר, לדעת הרשב"א הוא משום שנעשה כבריה חדשה, ואין לזה קשר עם השינה, לדבריו בבוקר תמיד נוטלים ידים בברכה, גם מי שלא ישן. לדעת הרא"ש הטעם הוא משום נקיות לתפילה, כיון שבשינה אדם נוגע במקומות מכוסים וכדומה. לכן, כאשר אדם הולך לשירותים לפני התפילה הוא ממה נפשך חייב בנטילה בברכה. לפי הרא"ש יש להקפיד לא לברך על נטילה של זמן מוקדם לפני התפילה, כי אם יצטרך שוב לשירותים לפני התפילה נמצא שהיתה הברכה לבטלה.