לקיחת עלייה לתורה על ידי הגבאי

שאלה:

שלום לרב.
בבית כנסת שנהוג למכור עליות לתורה, קבע גבאי בית הכנסת באופן חד פעמי בחג השבועות לא למכור עליות, ואף שהיתה בקשה שימכור.
והגבאי לקח לעצמו את העלייה של עשרת הדיברות.
השאלה שלי היא האם הגבאי עבר על דבר הלכה וגם אם לא אני מבקש אם ניתן לקבל הסבר מפורט ככל שניתן, כדי שאוכל להסביר.
תודה וישר כח.

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי אין חיוב לגבאי למכור את העליות, הוא יכול משיקולים כאלו ואחרים לטובת המקום לבחור שלא למוכרם, אבל הוא אינו רשאי להמנע מהמכירה כדי לקחת לעצמו, כל השיקולים שלו חייבים להיות לכאורה לטובת בית הכנסת, ואם עלייה זו מכניסה הון רב למקום ונהגו למוכרה, אין לשנות. כמו כן הוא בודאי לא נהג בחכמה כאשר כך עשה והכעיס את כל אלו שבלאו הכי מקנאים בו על תפקידו הרם…

לאידך גיסא יש דבר שאני חושב עליו הרבה פעמים, גבאי בית הכנסת משקיע שעות רבות מזמנו בכל שבוע למען המקום, לסדר את בית הכנסת להכין הכל, לקנות מה שצריך, לנהל מבחינה כספית וכו', האם אני הייתי מוכן לעשות כל זאת במקומו? ודאי שלא… האם לא מגיע לו משהו על כך?? בודאי שמגיע! אז נכון, אנחנו אוהבים לתת את התשלום ולא שמישהו יקח אותו בעצמו, אבל ניתן להבין שבעצם מגיע לו משהו, וזה בהחלט היה סביר להנהיג באופן קבוע שכיון שהוא מעוניין בעלייה הזו של עשרת הדיברות, אזי מנהיגים שבאופן קבוע הוא יקבל עלייה זו בכל שנה! דוקא הגיוני. לכן אף שזה לא נעשה יפה, יש להבין ולשמוח שכך יצא, כי בסך הכל מגיע לו…

במחשבה שניה, אולי גם מותר לו לקחת, כי אם נמנע ממנו גם את זה, אולי כבר ימאס בתפקידו, ומי יקפל את המפות, ומי יכין סעודה שלישית ועוד ועוד…

בהצלחה.