שימוש בשירים בשיעור ריתמיקה

שאלה:

שלום וברכה!
אני עוסקת בריתמוסיקה- מעבירה שיעורי מוסיקה בגני ילדים.
בשיעוריי אני משתמשת בשירים מתוך דיסקים שקניתי ישירות ממלחינים של מוסיקה יחודית לגיל הרך.
מדי פעם, אני מעוניינת גם להשמיע שירים אחרים, שירים מוכרים- ישראליים/ חסידיים 'קלאסיים'. חלקם קיימים אצלי בתוך דיסקים מקוריים שרכשתי, וחלקם מצויים באינטרנט באתר 'יוטיוב'.
עד עכשיו הייתי מתאמצת מאוד ומחפשת את האומן עצמו או את חברת ההפקות ומבקשת אישור לשימוש בשיר זה או אחר. אבל אני רואה שזה בלתי אפשרי עבורי לעבוד כך. זה גובה ממני זמן יקר וכאב ראש עבור כל שיר ושיר.
האם בכלל יש צורך לנהוג כך?
האם מותר להוריד שיר מיוטיוב לצורך שיעוריי?
האם יש הבדל אם האומן עצמו העלה את השיר או אחרים?
האם זה משמעותי אם אני לא מורידה אל המחשב שלי את השיר אלא רק מפעילה אותו דרך קישור בזמן השיעור בלבד?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

הפרת זכויות יוצרים אסורה מצד ההלכה [לחלק גדול מהפוסקים, וכך נראה להלכה]. אלא בדבר שלא חל בו איסור זכויות יוצרים מצד החוק, אין איסור מצד ההלכה להעתיק – כיון שלא נחשב יצירה כל עוד לא הוסכם בחוק שיחשב יצירה.

חוק זכויות יוצרים מתיר להעתיק שירים, ועל כן גם מצד ההלכה אין איסור להעתיק שירים. ומותר לך להעתיק שירים לצורך עצמי ולא למסחר בשירים. העיסוק בשירים לצורך פרנסה עצמית – ריתמיקה – לא נחשב מסחר בשירים עצמם – ומותר גם ללא קבלת רשות מבעלי השירים. [כאמור אין הדברים אמורים על תוכנות, שעליהם חל איסור להעתיקם].

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גליון מספר 39 מאמר של הגאון הרב מנדל שפרן שליט”א.