אישה שיש לה תינוק אם יכולה להתחתן?

שאלה:

שלום וברכה,
מדוע אשה שרוצה להתחתן שנית צריכה להמתין עד שגיל בנה/ בתה יהיה שנתיים? הבנתי שזה קשור להנקה אך היום כמעט ולא מצוי שאשה מניקה עד גיל שנתיים

תשובה:

שלום רב,

אכן חז"ל גזרו לאישה שילדה שלטובת התינוק לא תתחתן עד כ"ד חודש – שנתיים. אמנם ברור שהיום שיש תחליפי מזון וכד', קשה יותר להבין את תקנת חז"ל, אבל גם בעבר היתה אפשרות לתת את התינוק למינקת ובכל זאת לא הקלו בסיטואציה כזו. יש אמנם כמה קולות שנאמרו בהלכה זו, כמו כבר בתחילה לא התחילה להניק (ולא מסיבה זו שרצונה להינשא). או באופן שנכנסה להיריון שלא במסגרת נישואין, או לאחר 18 חודש. (ראה בהרחבה בשו"ע אבה"ע סי' יג ובפתחי תשובה שם). וישנם עוד כמה נקודות. הכלל הוא שבכל מקרה בודקים את המכלול ולפי זה מחליטים אם יש מקום להקל או לא. אבל ככלל ודאי שתקנת חז"ל שרירה וקיימת לעולם גם במקרים שקשה יותר להבין אותם.