ערבית לנשים אחרי חצות / ברכות קריאת שמע אחרי זמן תפילה

שאלה:

רציתי לשאול לגבי תפילת ערבית לנשים. אשה שקיבלה על עצמה להתפלל תפילת ערבית ועבר חצות הלילה – האם היא יכולה עדיין להתפלל או כיון שאינה חייבת בתפילה – עדיף שלא תתפלל?
כנ"ל לגבי כל פרטי הלכות תפילה – האם כאשר נשים אינן חייבות בתפילה, אם לא מתקיימים כל התנאים לקיום התפילה בהידור – עדיף שלא יתפללו?
אני מדגישה שאשמח לתשובה ע"פ פוסקי אשכנז…

תשובה:

שלום וברכה

אשה שלא התפללה לפני חצות הלילה תתפלל אחר כך, קיום המצוה נעשה בשלימות גם לאחר חצות הלילה, ומה שהורו חכמים להקדים לפני חצות הוא רק כדי להרחיק את האדם מהעבירה, שלא יפשע וימנע לגמרי מלהתפלל. שונה הדבר לפי דעתי לענין ברכות קריאת שמע אחרי זמן תפילה, אבל חשוב לציין שיש שאינם מורים כדברי. בס' פסקי תשובות נקט בפשיטות שאשה שמעיקר הדין אינה חייבת בברכות קריאת שמע – למעט אמת ויציב שזה ענין של זכירת יציאת מצרים שלהרבה דעות אשה חייבת בה, לא צריכה להקפיד על זמן תפילה. אני סבור שלכאורה בדיוק להיפך, כיון שיש שסברו גם לגבי איש, שלאחר זמן תפילה אין לומר ברכות אלו, אם כן אף שלגבי איש שמחוייב בהן נסמוך בדיעבד על השיטות שיכול לברך עד חצות, לגבי אשה אין כל צורך להכנס לחשש ברכה לבטלה, ועדיף שלא תברך.

מקורות:

על ברכות קריאת שמע לאחר זמן תפילה ראה שו"ע סי' נח סעי' ו וביאור הלכה שם.