צדקה לפני אכילה בלילה

שאלה:

צדקה לפני אכילה, אני שם צדקה לפני אכילה ומכוון שזה כמו הקורבנות על המזבח השאלה אם אני יכול על הדרך לכוון שהצדקה גם לעילוי נשמת צדיקים?
בלילה אני גם שם צדקה או שזה מיותר כי בלילה לא היו מקריבים קורבנות?

תשובה:

שלום וברכה

רק תזהר לא להקדיש את זה בטעות לקרבן! אתה יכול לכוין שבזמנינו שאין קרבנות זה במקום. גם בלילה זה מצויין לתת צדקה. אף שהאר"י כתב שנותנים צדקה ביום ולא בלילה, אין כוונתו למעט בכך ממצות הצדקה, אלא שכאשר יש לאדם סכום מסויים שהוא מתכוין בלאו הכי לתת אותו לצדקה מסוימת, עדיף יותר לתת ביום ולא בלילה. ראה שו”ת בצל החכמה ח”ג סי’ לב שהחתם סופר היה נותן צדקה בלילה. בשו”ת מהרש”ם כתב שמתן בסתר אפשר לתת בלילה, ממילא נתינה לקופת הצדקה השכונתית וכדומה שאף אחד לא יודע מי נתן, ודאי אפשר בלילה. וכן מבואר בירושלמי שקלים פ”ה ה”ד.

בודאי אפשר לתת לעילוי נשמת הצדיקים.

תזכה למצוות.