חובת השבה כשמצאתי צ'יק שלי שהעברתי לחבר

שאלה:

בס"ד, שלום.
מצאתי ברח' שיק שלי שנתתי למישהו ואיבדו
האם יש לי בזה חיוב השבת אבידה
כאשר אני צריך לשלם א"ז?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

צ'יק שלך שלא נפדה נחשב שלא שילמת את החוב שלך, ולכן עליך להשיב את הצ'יק או לשלם במזומן, ולא רק משום מצוות השבת אבדה, אלא מחובתך לשלם את חובך שלקוח או כלווה.

גם אם הצ'יק סחיר – שלא מוזכר בו למוטב בלבד – אם לא ידוע לו שהעביר את הצ'יק חייב לשלם או להשיב את הצ'יק, ואם ידוע לו שהעביר אינו חייב לשלם ולא להחזיר את הצ'יק.

בהצלחה.

מקורות:

בצ'יק למוטב בלבד – ברור שחובה לשלם שנית למוכר. אמנם גם בצ'יק שאינו למוטב והנותן הצ'יק רוצה להיפטר בטענה שמא העביר את הצ'יק לאחרים, ולכן אינו חייב לפרוע למוכר. נראה שכל שלא ידוע שעביר את הצ'יק אינו נפטר בטענה שהעביר. וראיה לזה מדברי הגמרא (ב"מ דף כח עמוד א) "עדי אריגה ועדי נפילה – תנתן לעדי נפילה, דאמרינן זבוני זבנה, ומאיניש אחרינא נפל". מבואר שאם אחר מביא עדי נפילה מחזירים לשני ולא לראשון, שתולים שמכרה. מוכח שאם מביא עדי אריגה או עדים שהייתה שלו, ואין עדים שהייתה שלו מחזירים לו, ולא חוששים למכירה [וכן מבואר בשו"ע סימן רסז סעיף ט]. מוכח שלא תולים למכירה רק אם יודעים שהעביר לאחר.

וכמו כן בצ'יק סחיר אין לנו לחשוש שהעביר אלא א"כ ידוע שהעביר. והמוצא יכול לשאול ולבחון את מקבל הצ'יק אם העביר לאחר.