הלוואה לאמא שתחזיר לי באופן שבעלה – אבי, לא ידע

היי
אמא שלי סטודנטית (לתואר שני בפסיכולגיה ) היא בבקשה ממני להלוואות לה כסף לשכר הלימוד הבעיה שהיא לא רוצה שאבא שלי ידע שהיא ממשיכה ללמוד (היא לומדת הרבה שנים ואבא שלי חושב שזה מספיק ) בגלל שאני כבר נשוי ולא בבית אז אם אני ילווה לה אבא שלי כמובן לא ידע והיא תחזיר לי מהכסף שהיא מרוויחה מטיפולים באנשים
הבעיה שהבנתי שכתוב בשולחן ערוך שכול מה שקנתה אישה קנתה בעלה
אזי הכסף שאמא שלי תתן לי הוא בעצם לא שלה ואני עובר פה על גזל
2.אם נאמר שאסור אמא שלי אמרה שהיא מתכוונת לספר לו עוד כמה חודשים היא תספר לו אחרי שהיא תחזיר הלוואה אחרת לצורך הלימודים
האם באופן כזה מותר
3. אם אני יתן לה האם אני עובר על כיבוד הורים מבחינת כבוד אבי

תשובה:

שלום רב,

אין בעיה לתת הלוואה לאמא שלך והיא תחזיר לך ממה שהיא מרוויחה מטיפולים שהיא עושה. למרות שאביך אינו יודע על כך. שהרי כסף זה לא ברור ששייך לבעלה. מלאכות שאין הרגילות שהן של נשים כמו שקבעו חז"ל חולקים הראשונים האם מעשי ידיה לעצמה או לבעלה. ומאחר שיש מחלוקת ודאי שהיא יכולה להותיר אותם לעצמה. בפרט שיתכן שבכל מקרה מעשה ידיה הכוונה היא שהיא זוכה בהן, ואם זה של בעלה עליה להביא את זה לבעלה, ומאחר שיש בזה מחלוקת ודאי שאינה מחוייבת. וראה במ בשו"ת מהרי"ט (ח"א סי' ג) שרצה לומר שהמחלוקת הנ"ל קיימת באופן שהאישה אומרת שכוונה בעבודתה לעצמה. וא"כ כאשר היא מתכוונת בפועל להחזיר לך מכסף זה ודאי כוונה לעצמה ולכן אתה ודאי יכול להלוות לה ולקבל ממנה בחזרה מכספים אלו.

גם מצד הנושא של כיבוד אב איני רואה כל בעיה. אין בזה חוסר כבוד אביך וזה לא עניינו אם היא לוקחת הלוואה ממך או מאחרים.