קריאה לאור הנר כשיש לו שומר שמזכירו שלא יטה

שאלה:

בשבת קרתה הפסקת חשמל בכל השכונה.
אכלנו סעודת שבת לאור הנרות שהיו על השיש במטבח.
האם היה מותר לקרוא את הקידוש וברכת המזון בעזרת האור מהנרות שהגיע לשולחן שבת? מדובר על מרחק של 3 מטר מהשיש לשולחן שבת…

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הוא שכאשר נמצאים שנים יחד ואחד יכול להזכיר לשני שלא להטות את הנר, אין איסור לקרוא לאור הנר.

מקורות:

ראה גמרא בשבת יב ב. אגב, רבי בן ציון אבא שאול זצ"ל ראש ישיבת פורת יוסף היה מספר את מסירות נפשה של אמו, שהיתה אלמנה והוא היה נער צעיר כבן בר מצוה מתמיד גדול, שהיתה רוצה לראות אותו לומד, וביקשה ממנו שבליל שבת ילמד בבית ולא בבית ה כנסת. אמר לה רבי בן ציון שהרי בבית יש רק נרות ואסור לדלוק לאור הנר, ישבה היא לצידו במשך שעות רבות בכל ליל שבת כדי לשומרו שלא יטה, וכך היא יושבת ומסתכלת עליו ורווה נחת. מסירות נפש זו סיים רבי בן ציון היא שנתנה לי כח וחשק ללמוד עוד ועוד בהתמדה ובשמחה.