החלטה בדיבור שלא אמר בלי נדר

שאלה:

שלום,

רציתי לשאול לגבי אם אני אומרת לעצמי בקול לחש פעמיים או שלוש שאני לא קונה יותר ספרים (וזה מה שעשיתי). כעת, אני מאוד מצטערת כיון שיש המון ספרים שאני רוצה לקנות, האם זה נחשב נדר ואולי צריך גם הפרה, או שזה רק החלטה שאינה מחייבת וכמו דברים שבלב שאינם דברים?!

בתודה ובברכה.

תשובה:

שלום וברכה

אני מניח שלא היתה לך כוונה לשבועה, לא כל אמירה שאינה כוללת את המילים "בלי נדר" היא שבועה. היום אנשים רגילים כך לדבר, לא כל החלטה היא נדר. כמובן שאם זו הנהגה של מצוה יש להתייחס לזה בחומרה רבה יותר ולעשות התרת נדרים.

מקורות:

ראה שו”ע סי’ רד סעי’ א, וע”ע שו”ת משנה הלכות ח”י סי’ קנא, ובשו”ת מנחת שלמה ח”ב סי’ צז אות ז.