ההבדל בין ברכה לבטלה לברכה שאינה צריכה

שאלה:

שלום לכבוד הרב/נים.

רציתי לדעת בבקשה מה ההבדל בין ברכה שאינה צריכה לבין ברכה לבטלה? מה ההגדרות שלהן.
ואם יש הבדל בינהם בחומרת העבירה?

ואם אפשר גם מקורות בבקשה.

תודה רבה.

תשובה:

ההבדל הוא פשוט: ברכה לבטלה היא ברכה שאינו מחוייב בה בשעה שהיא נאמרת, כמו המקרה שהזכרת, או שאדם מברך בכלל בלי לאכול, או מברך לישב בסוכה באמצע חג החנוכה וכדומה. ברכה שאינה צריכה היא שהוא גורם לעצמו חיוב ברכה באופן שאינו נצרך, למשל, הוא מברך שהכל על מים, ואז עושה בכוונה שינוי מקום ויוצא חוץ לביתו וחוזר כדי להתחייב בברכה נוספת. ברכה זו הוא מחוייב בה כרגע, אחרי שעשה שינוי מקום, אבל עצם מה שגרם לעצמו את חיובה הוא איסור של ברכה שאינה צריכה. אבל אם יש לו בכך צורך, הוא חייב לצאת מהבית, או שיש לו רצון לשתות בחוץ, זה כבר ברכה שיש בה צורך ומותר.

שבוע טוב.

מקורות:

ראה כאן מאמר נרחב בענין זה על מקורותיו.