נטילת ידיים לאחר שנכנס לשירותים ולא עשה צרכיו

שאלה:

שלום רב.
האם לאחר שנכנסים לחדר השירותים לצורך כל שהוא(יש לי שם חדר כביסה) צריך ליטול ידיים 3 פעמים? וגם אחרי שמתפנים?

תשובה:

יש כאן בעצם שני נושאים, האם צריך ליטול, וכמה פעמים.

לגבי הנושא הראשון: במשנה ברורה סי’ ד’ סק”מ ובן איש חי פרשת תולדות אות ט”ז פסקו שצריך ליטול ידיים לאחר יציאה מבית הכסא אף אם לא עשה צרכיו, ובביאור הלכה סי’ תרי”ג ד”ה אם הביא דעות הפוסקים בזה. ולענין בית הכסא של זמנינו כן כתב בשו”ת יחווה דעת חלק ג’ סימן א’ וילקוט יוסף הלכות השכמת הבוקר עמוד תלו. ובהליכות שלמה פרק כ’ אות כ”ד הביאו מהגרש”ז אוירבך זצ”ל שאם יש שם תשמישים נוספים או שבית הכסא נקי באותו זמן מצואה המיקל שלא ליטול ידיו יש לו על מי לסמוך.

ואם השירותים סגורים בכיסוי שלהם כתב בשו”ת אור לציון חלק א’ סימן א’ וחלק ב’ פ”א סי’ ט’ שאין צריך ליטול ידים כשיוצא משם, אך בשו”ת מנחת יצחק חלק א’ סי’ ס’ כתב שאין זה מועיל.

לגבי הנושא השני כידוע נחלקו המגן אברהם והיכל הקודש [הובא במגן אברהם תחילת סי' ז], כאשר בהיכל הקודש הצריך נטילה שלוש פעמים והמגן אברהם סובר שמספיק פעם אחת. מחלוקת זו היא גם כאשר עשה צרכיו ולא רק נכנס שם.