לשקר לחברי כדי שלא לפגוע בו

שאלה:

שלום
קניתי אופניים חשמליות ואני מקפיד לשמור עליהם
אני יושן בחדר בישיבה עם חבר
מותר לשקר שההורים קנו את האופניים כדי שלא יבקש ממני כל פעם טובה לנסוע עליהן?
בשביל לא לפגוע בו
האופניים יקרות מותר להתחמק מהשאלה אם ישאל כמה עלו, לענות לו ההורים כדי להתחמק להגיד את המחיר?

תשובה:

שלום רב,

אין בזה איסור שקר, משום שזה לא עניינו אם אתה רכשת את זה או ההורים קנו לך. שקר ההגדרה היא מידה מגונה לכן אסור לשקר לאדם באופן שהוא נפגע מכך, או סתם כך ללא כל תועלת. שמעתי פעם שכאשר הגרש"ז אוירבך הזקין התגורר אצל בנו הג"ר ברוך זצ". כאשר היו אנשים מגיעים והרב לא יכל לקבלם אם מחמת מנוחה או כל סיבה אחרת התיר לומר שהוא לא בבית משום שלדידם זה ממש לא רלוונטי אם הוא בבית ואינו יכול לקבל אנשים או שאינו בבית כלל.

לכן, במקרה שלך, בלי לנקוט עמדה כלל בעצם החלטתך שלא לאפשר לו להשתמש בזה. אבל לאחר שהחלטת כך, אכן אם תאמר באופן הזה מן הסתם הוא לא יפגע ואם סתם כך תאמר לו שאינך סומך עליו מן הסתם הוא יפגע, לכן אין כאן איסור שקר.