האם חובה לטרוח לחפש ולתור אחר מצוות גמילות חסדים?

שאלה:

שלום למרנן ורבנן!
המשנה אומרת :על 3 דברים העולם עומד- על התורה עבודה וגמילות חסדים"
האם יש מצווה בקום ועשה לעסוק מידי פעם(תלוי כל אחד לגופו) בגמילות חסדים או שמא זה דבר שרק אם יגע אליך אז תעזור?
תודה!

תשובה:

שלום רב,

ראה מה שכתב רבינו יונה בשערי תשובה שער ג':
"על שלשה דברים העולם עומד: על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים. והנה הצדקה בממונו וגמילות חסדים בין בגופו בין בממונו, כי חייב אדם לטרוח בדרישת טוב לעמו ולשקוד בעמל נפשו על תקנת חברו אם דל ואם עשיר, וזאת מן החמורות ומן העקרים הנדרשים מן האדם, שנאמר (מיכה ו, ח): "הגיד לך אדם מה טוב ומה ה' דורש ממך כי אם עשות משפט ואהבת חסד".

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. קשה לתת הגדרה, באופן כללי אם כל אדם יהיה ער לסביבותיו לסייע במה שמזדמן לו, זה כבר יהיה עולם מתוקן יותר. לא צריך מעשים גרנדיוזיים דוקא…

  2. אבל האם צריך מידי פעם ליזם מעצמנו עזרה לזולת(כגון עזרה בחלוקת מצרכי מזון לעניים וכו') או רק אם מזדמן לידי ואין מישהו אחר שיעשה אזי אז מוטלת עלי החובה?