טיפות מי רגלים בבגד בברכות ותפילה

שאלה:

שלום לרב.
אדם שיש לו בעיה שלא מצליח לעשות צרכים כמו שצריך
ואחרי שמתפנה עדיין מרגיש צורך לעשות שתן ומגיע למצב שמטפטף לו טיפות בתחתון.
האם רשאי בתפילה וברכות ולימוד תורה
בשעה שהוא מרגיש צורך להטיל מימיו ויוצא לו טיפות בתחתון ?
ומה הדין לגבי הנחת תפילין ?
תודה לרב.

תשובה:

שלום וברכה

בשעה שמטפטף כמובן אסור לו להתפלל, אבל לאחר שכבר טיפטף, בדיעבד כיון שזה מכוסה בבגד מותר לו להתפלל. כשהבגד אינו רטוב באופן של טופח על מנת להטפיח, כלומר כשאדם יגע שם היד שלא לא תרטב באופן שהיא יכולה להרטיב משהו אחר [אני בטוח שזה המצב] גם לכתחילה מותר כך להתפלל.

רפואה שלמה

מקורות:

עיין בשו”ע או”ח סימן ע”ח שמבואר שמי שקורא קריאת שמע, ונרטבו בגדיו ממי רגלים, גם אם שיעור הרטיבות שלהם הוא ברמה שזה טופח על מנת להטפיח, מותר לו להמשיך לקרוא קריאת שמע ואינו צריך להפסיק באמצע מכיון שהבגד מכוסה, ועיין שם במשנה ברורה שאם הבגד העליון שלו נרטב, אז צריך להפסיק באמצע ולהחליף את הבגד, או לכסות את המקום הרטוב בבגד אחר, אבל אם הוא באמצע התפלה אינו צריך להפסיק, וגומר את תפילתו. ועיין בכף החיים סק”ד שכתב שכל דברי השו”ע הם רק כשהוא באמצע קריאת שמע, שבמקרה כזה אינו צריך להפסיק באמצע ויכול לגמור את התפלה, במקרה שנרטב רק הבגד התחתון, אמנם אם עדיין לא התחיל להתפלל לכתחילה אין לומר דברים שבקדושה אפילו אם הבגד התחתון מכוסה, ועיין בשו”ע הרב סימן ע”ו סעיף ב’ מה שכתב בשם ספר היראה. אמנם כל זה כשרטוב בשיעור שהוא טופח על מנת להטפיח, אבל אם אינו טופח על מנת להטפיח לא צריך להחמיר בזה מכיון שמבואר ברמ”א סימן פ”ב ס”ב שי”א שאם אינו טופח על מנת להטפיח אין איסור כלל, ומכיון שכאן הבגד התחתון מכוסה וגם אינו טופח על מנת להטפיח, לא צריך להחמיר בזה כלל.

הצטרף לדיון

14 תגובות

  1. לגבי מי רגלים על בגד עליון באופן שאינו טופח על מנת להטפיח, אפשר מקורות להתיר? מה שמצאתי זה להתיר באופן שהוא נמצא באמצע אז מתירים להמשיך, אבל לא ראיתי בפירוש שלכתחילה אין בעיה? לומדים זאת מקרקע אולי?

  2. האם בטופח על להטפיח בבגד תחתון שיתיבשו מותר לכתחילה לומר דברים שבקדושה ותפילה כמובן במצב שלא נודף ריח רע ?
    תודה רבה לרבנים המשיבים

  3. שלום לרב
    1 האם טיפות מי רגלים על הבגד העליון בספק אם הם טופח על מנת להטפיח אפשר לבטל אותם לכתחילה עם מעט מים
    2 איך מודדים טופח על מנת להטפיח ?
    על ידי טפיחה קלה
    או על ידי מיחיצה/סחיטה של הבגד
    3 האם בודקים ישר אחרי שהטיפה נופלת או אחרי שהיא קצת נספגת (ישר אחרי שהיא נופלת כמעט תמיד זה יהיה טופח על מנת להטפיח)
    תודה רבה לרב
    ומחילה על ריבוי השאלות