חזקה מה שתחת יד אדם הרי הוא שלו – במת

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום וברכה,
שאלני אדם דבר ולא ידעתי להשיבו, חשבתי שמא תיאותו לסייע בידי למצוא המקור להלכה זו: היכן מצוי המקרה המתאר אדם שנרצח לא עלינו וגופתו נותרה מוטלת הפקר ובא אחר וגנב מן המוטל את צרור כספו, השם ירחם?
בתודה מקרב לב ובברכת שבת שלום,

תשובה:

שלום רב,

לא כ"כ הבנתי את השאלה. למה כוונתך, ברור שהכסף שייך ליורשיו, והוא גונב את זה מיורשיו. אם כי נקודה מעניינת בהקשר לזה אני נזכר שיש נידון בפוסקים האם החזקה שיוצרת מוחזקות: חזקה מה שתחת יד אדם הרי הוא שלו שייכת לגבי מת. כלומר, האם חזקה זו היא סוג של ראיה שאכן זה שייך לו, וא"כ זה שייך גם במת, או שאין זה ראיה כלל, אלא סוג של מוחזקות, ומוחזקות לא שייך אלא בישות ממונית, ולמת אין ישות ממונית. הנפקא מינה של הנידון הזה קיים לגבי התרת עגונה. האם כאשר יש לנו סימן בבגדיו של המת, שאנו האם ניתן להוכיח מיהו המת או לא, כלומר, האם החזקה יכולה לומר שזה שייך למת, וממילא יש ראיה, וכך נדמה לי דעת הנודע ביהודה בביאור סוגיית חיישינן לשאלה (בב"מ כז,ב). אולם החתם סופר וכן הבאר יצחק סבורים שאין כל ראיה שזה שייך למת, משום שחזקה זו נאמרה רק בישות ממונית, ולא במתים.