הנחת תפילין של רבינו תם יחד עם של רש"י או בזה אחר זה?

שאלה:

שלום,
אני מניח תפילין רשי ומחליף לרבינו תם אחרי וידוי, האם צריך להתאמץ ולרכוש תפילין קטנים שיכולים להניח אותם בו זמנית (גם רש"י וגם רבינו תם)? זה פתרון לצאת כל הדעות?

תשובה:

שלום וברכה

לאו דוקא. למעשה יש מחלוקת בין המקובלים מה היא ההנהגה הראויה על פי סוד. דעת המקובלים הספרדים שעיקר התיקון בהיותם יחד על הראש, ואילו המקובלים האשכנזים נהגו כולם להניחם בזה אחר זה. ובשו"ת וישב הי"ם לרבי יעקב הלל שליט"א מאריך בשיטות השונות ולקיים בזה מנהג המקובלים הספרדים, כך שכל אחד מהמנהגים יש לו יסוד גדול בדברי הקדמונים. אלא שהטוב יותר הוא להשאר עם התפילין של רש"י עד אחרי הקדיש תתקבל, כדי שיהיו עם התפילין מנין הקדישים והקדושות הנדרש, ולא להוריד לפני כן.

יום טוב.