אמירת ברכה ללא כיפה

שאלה:

האם יש דעות שאומרות שמותר לברך בלי כיפה ?
האם שיש תקרה יש דעות שמחשיבות את זה כיסוי ראש ?
אם אדם בירך ללא כיפה יצא ידי חובה ? או שצאיך לחזור לברך?
איסור דאורייתא או דרבנן?
עדיף אדם שיברך ללא כיפה או שלא יברך בכלל ?

תשובה:

שלום רב

אסור לברך ללא כיסוי ראש, ראה שו"ע סי' צא סעי' ד ומשנה ברורה שם, אבל ודאי נראה שעדיף שיברך ללא כיפה משלא יברך בכלל.

מקורות:

בפוסקים נחלקו האם מותר להזכיר שם שמים ללא כיפה, ואף שהלכה כדעת המחמירים, כבר הראה הגר”ע יוסף בשו”ת יביע אומר ח”י סי’ ח סימוכין רבים לדעת המקילים והכריע שאם בירך כך אינו חוזר ומברך, משא”כ לאכול בלא ברכה שהוא ודאי איסור גמור, וכמי שגוזל את הקב”ה.