עסקה שבוטלה ודורש הלקוח מהעו"ד שיחזיר לו את שכר העו"ד

שאלה:

שלום רב,

אדם רכש דירה בפרוייקט.
אנו עו"ד המייצגים את הפרוייקט ואילו הוא לקח עו"ד מטעמו.
ע"פ ההסכם אדם שרוכש דירה בפרוייקט מתחייב לשלם גם שכ"ט עו"ד (לעו"ד מטעם הפרויקט).
לאחר כשנה העסקה בוטלה. מכיוון שכך, הבנ"א פנה אלינו לבקש את כספו בחזרה.
לטענתנו הטרחה הייתה כפולה גם הכנת ההסכם וגם ביטולו. ואילו לטענתו לא היה הסכם ולכן הוא לא אמור לשלם על טרחת העו"ד.
האם עלינו להחזיר לו את כספו למרות שאין סעיף שאומר שהשכ"ט הינו בתנאי שהעסקה תתקיים?

תשובה:

שלום וברכה,

אם ביטול העסקה הגיעה ישירות מחמת העו"ד, צריכים אתם להשיב את מלוא כספו של הלקוח – ללא הפחתת שכ"ט כלל.

אם ביטול העסקה נעשה שלא מחמת העו"ד – אלא מסיבות אחרות שלא קשורות אליכם – והלקוח כבר שילם את כל הכסף, פטורים אתם להחזיר את מעות העסקה, ומלוא הכסף שייך לכם. מבלי לחשב עלות של שכ"ט, אלא כל הכסף שייך לכם. ראה מקורות.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן שיא סעיף ה, לגבי שכר אדם עם ספינה מסוימת שיעביר לו את חביות יין האלו, וטבעה הספינה בדרך, ותובע השוכר את שכרו, אם כבר שילם את שכרו, אינו מקבל את השכירות ששילם. ואם עדיין לא שילם את שכרו אינו חייב לשלם. ובטעם הדבר ראה תוספות ב"מ עט, ב  ד"ה אי.

וכ"ז שהפועל לא סיים את עבודתו, אבל אם הפועל סיים את עבודתו, ואח"כ אירע אונס שלא קשור לפועל, גם אם עדיין לא שילם הפועל את שכרו, חייב הפועל לשלם את שכרו, כיון שהפועל עשה את פעולתו, וכמו שמצאנו בשולחן ערוך חושן משפט הלכות שכירות פועלים סימן שלה סעיף ג:

שכרו להביא תפוחים לחולה, והלך והביא ומצאו שמת או שהבריא, לא יאמר: טול מה שהבאת בשכרך, אלא נותן לו כל שכרו; וכן כל כיוצא בזה.