מזוודה שהושאלה וחזרה במצב לא תקין

שאלה:

חבר השאיל ממני מזוודה לנסיעה ארוכה (שבועים שלושה), כשהחזיר היה חתך בתא העליון, האם אפשר לדרוש שיקנה מזוודה חדשה?

תשובה:

שלום וברכה,

חובת השואל והמזיק לתקן את הנזק, ואם לא ניתן לתיקון, חייב השואל לשלם את ירידת הערך של החפץ השאול.

בגנב וגזלן החמירו שאם ניזוק החפץ הגזול צריך לשלם חדש, ולא להשלים את הנזק בלבד. אבל בשואל ומזיק הקלה התורה שרק ישלים את הנזק, וא"צ לקנות חדש. אמנם גם בגנב וגזלן שצריך לשלם חדש, דוקא שהחפץ נשבר ויש שברים ששווים, שבזה החמירו עליהם שצריכים לשלם חדש. אבל אם החפץ לא יצא מכלל שימוש גם גנב וגזלן אינם חייבים אלא תיקון בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות שאלה סימן שמד סעיף ב:

כשישלם השואל, שמין לו השברים, שאם שאל כלי ונשבר שמין לו השברים כמו שהיו שוים בשעת השבירה ונותנים לבעלים, ומשלים עליהם.

וכמו כן בנזקין דינו להשלים את הנזק, ראה שו"ע סימן שפז. ובגזלן חייב לשלם חדש, ראה סימן שנד ס"ה. וסימן שסג.

גזלן שצריך לקנות חדש דוקא שהחפץ הושבת וישנם שברים, אבל רק קיבל חתך ועדיין ניתן להשתמש בחפץ, מסתבר שגם בגזלן לא יצרך לשלם חדש אלא לתקן את הנזק.