חיתוך ירקות בשבת במכשיר של סלט " סלייסר "

שאלה:

בס"ד,
מה הדין לגבי שימוש במכשיר " מכני " שאינו חשמלי לחיתוך סלט , בחיתוך ירקות , ששמענו בדבר שיטות שונות היו משום טוחן משום עובדין דחול והיו שהתירו , ואילו הגרע"י זצק"ל ובנו בעל הילקו"י לא גילו דעתם בדבר.
מה דעת תורה בעניין מכשיר חיתוך הסלט ?

תשובה:

שלום רב.

אם יש שם סכינים המיועדים גם לחתיכות קטנות ממש, אסור להשתמש בזה גם מצד איסור טוחן וגם מצד איסור עובדין דחול, אמנם במכשיר העשוי לחיתוך פרוסות מותר להשתמש.

מקורות:

הביאור הלכה בסי’ שכ”א סעיף י”ב ד”ה המחתך הביא מדברי הבית יוסף שהתיר לעשות סלט ירקות שהחתיכות גדולות במקצת רק בסמוך לאכילה, ומכיון שכתב בביאור הלכה שם ד”ה מידי שאין היתר של לאלתר כשטוחן בכלי, ממילא בכלי זה אסור להשתמש בין בחתיכות הקטנות ובין בחתיכות הגדולות כיון שכל ההיתר הוא רק בסמוך לאכילה ובכלי אין היתר זה. ובכלי שטוחן ירקות אסור גם מצד עובדין דחול כמבואר בפוסקים אף בחתיכות גדולות, אך במכשיר לחיתוך פרוסות מותר להשתמש ואין בו משום עובדין דחול כיון שאין לזה שם טחינה כלל אף לא טחינה במקצת, וכן פסק האגרות משה חלק ד’ סי’ ע”ד טוחן אות ד’, ועין גם בשמירת שבת כהלכתה פרק ו’ הערה י”ב.