ברכת בורא מיני בשמים בהבדלה / הבדלה אחרי ברוך המבדיל

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי מספר שאלות
1.האם אדם רשאי במוצאי שבת להגיד לאדם שלא התפלל ערבית ולא עשה הבדלה לעשות לו משהוא שנחשב בשבת חילול שבת או שאין בזה בעיה?
2.האם אדם שאמר ברוך המבדיל בין קודש לחול לפני הבדלה רשאי לברך את ברכת המבדיל בשם ומלכות בהבדלה?
3.במידה שאדם מכוון להוציא ידי חובה שלושה אנשים שאמרו ברוך המבדיל בין קודש לחול לפני הבדלה רשאי לברך ברכת המבדיל עם שם ומלכות [כי שמעתי שמי שלא עושה הבדלה ישר במוצאי שבת רשאי להשתמש בחשמל לאחר שאומר ברוך המבדיל בין קודש לחול במידה שלא התפלל ערבית של מוצאי שבת]?
4.האם מותר לברך בשם ומלכות הנותן ריח טוב בפירות על פירות כמו תפוז או קלמנטינה כשזה לא מקולף ובפועל אין לזה ריח בכלל אם לא מקלפים אותו?
5.והאם מותר לעשות הבדלה עם לימון

תשובה:

שלום וברכה

  1. ידועים דברי הש"ך הובא בפת"ש בסי' קס שישראל מומר – מחלל שבת בפרהסיה, דינו כגוי שאין בו איסור של מסייע לדבר עבירה, וראה שו"ת נהרי אםרסמון או"ח סי' כח שסמך על כך הלכה למעשה במסייע לדבר עבירה שהוא רק דרבנן, ואם כן כאן שהוא שני דרבנן, גם עצם הסיוע – הבקשה, וגם עצם האיסור שהוא רק דרבנן, יש להקל.
  2. רשאי לברך.
  3. רשאי כנ"ל. הם חייבים בהבדלה.
  4. בהבדלה לא אומרים הנותן ריח טוב בפירות אלא תמיד מיני בשמיםפ כך כתב המגן אברהם בשם השל"ה, ומכל מקום כשאין ריח אין לברך, ולכן כלל לא נהגו לברך על פירות הדר שהריח שלהם מאוד מועט.
  5. בגלל השאלה לגבי הברכה, עדיף לקחת דבר שודאי ברכתו בורא מיני בשמים, ולא פרי.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לגבי 1, הערה, מנין שמדובר במומר? אולי זה אדם שומר תורו"מ שהיה אנוס ועדיין לא התפלל ערבית של מוצש?

    לגבי 4 ו5 בני ספרד נוהגים בהחלט לברך הנותן ריח טוב בפירות בתנאי שיש ריח כמובן.
    רק בני אשכנז נוהגים לברך תמיד מיני בשמים